TAO Yoga

TAO YIN of Chinese Yoga: Ontspanning – Vrijheid – Ademen – Souplesse – Harmonie
RiverFlows

TAO YIN wordt ook TAO Yoga of Chinese Yoga. Het is een zachte vorm van Yoga. Het is duizenden jaren oud en wordt beschouwd als de basis van Qi Gong of Chi Kung. Er wordt gewerkt aan de souplesse in de pezen net als ruimte in de gewrichten. De kracht en elasticiteit wordt echter behouden. Als er ruimte en ontspanning is, kan er energie stromen. De houdingen worden nooit lang aangehouden. Nee, we gaan tot aan de grens, houden even en gaan terug in de ontspanning. Zo wordt er ruimte en souplesse gecreëerd en toch behouden we de kracht in de pezen.

TAO YIN betekent ‘sturen van energie’. Het is een systeem met stretchoefeningen die de intentie (Yi) trainen. De oefeningen zijn er op gericht het lichaam te open en in balans te brengen, dit zowel op fysiek als energetisch vlak. Het gaat er om lichaamsbewustzijn te cultiveren of ontwikkelen. Het innerlijke voelen is hier zeer belangrijk bij.

LotusMeditationEr wordt vooral gewerkt aan twee belangrijke spiergroepen: de Psoas en het diafragma of middenrif. De psoas spiergroep zorgt er voor dat we rechtop kunnen lopen. Deze spiergroep zorgt dat het bekken in balans is. Een ontspannen psoas houdt de wervelkolom soepel en recht. Ze wordt ook de spier van de ziel genoemd. De nieren liggen voor de Psoas. De nieren houden de negatieve emoties angst en schrik vast waardoor de nieren koud worden. Een warme psoas maakt die emoties vrij. Deze invloed is ook omkeerbaar.
De nieren zijn verbonden met het hart. De koele nier energie kan het vuur van het hart temperen terwijl het vuur van het hart, de koele nieren kunnen verwarmen. Het middenrif maakt de ademhaling mogelijk. Door de beweging van het diafragma balanceert het vuur in het hart met het water in de nieren. De Chinezen noemen het ook de spier van de spirit. Blokkades in deze zone geven een slechte ademhaling en longfunctie, slechtere samenwerking tussen hart en nieren. Door een goede beweging van het middenrif worden de organen goed gemasseerd. Dit helpt het hart bij rondpompen van het bloed. Een goede ademhaling helpt ook bij het afscheiden van gifstoffen en negatieve emoties.

Momenteel bied ik wekelijkse Yoga en Meditatie op de maandagavond, de dinsdagavond, de woensdagochtend en de donderdagochtend. Meer info vind je op volgende link: Yoga en Meditatie Wekelijkse lessen.