TAO Chi Kung

Iron Shirt Chi Kung
IronShirtChiaIron shirt Chi Kung I of ijzeren hemd Chi Kung zijn houdingen om terug op je structuur te leren staan. Het zijn houdingen om te gronden. Dikwijls worden voornamelijk de grote spieren gebruikt om te staan. Er wordt helemaal geen aandacht besteedt aan al die kleine pezen en ligamenten, de structuur van het lichaam. Iron Shirt Chi Kung is een methode om terug die kleine pezen, spiertjes, aanhechtingen terug te gaan voelen, te oefenen, versterken en stretchen of rekken. Je houding wordt moeiteloos en hebt bijna geen spierkracht nodig om recht te staan. Het bindweefsel wordt ook sterk geactiveerd in het Iron Shirt Chi Kung. In een goede houding is het ook gemakkelijk externe druk te weerstaan zonder enige moeite te doen. In de houdingen maak je een sterke verbinding met de aarde. Het is alsof je wortels hebt als een boom, diep in de aarde. Toch houdt je kruin connectie met de hemelkracht.
In Iron shirt Chi Kung II wordt nog verder gewerkt aan de pezenkracht. We leren de verbinding voelen met de pulse van het hart. Samen met de hart pulse, de gronding, de pezenkracht, de seksuele energie kunnen we kracht of energie sturen.
In Iron Shirt Chi Kung III of het Beenmerg Nei Kung is een methode om je botten sterker te maken. Met hitters openen we de poriën van de botten. We zuiveren onze botten in heel ons lichaam met bonebreathing. De botten worden sterker en je energiepijl gaat omhoog. Het is een goede methode om artrose, reuma, artritis en andere ziekten te helen op een eenvoudige manier. Voor de gevorderden versterken we het bindweefsel in de organen met de Chi Weight Lifting. Dit helpt sterk de seksuele energie niet te verliezen.

Tai Chi Chi Kung
LucTaiChiTai Chi Chi Kung is meditatie in beweging. Tai chi is een interne bewegingsleer. De bewegingen worden traag en langzaam uitgevoerd zodat je goed kunt voelen wat je doet in je lichaam. Het geeft je een goed coördinatie vermogen en blokkades in je lichaam verdwijnen. De aandacht gaat voornamelijk naar de innerlijke structuur van het lichaam, naar de beweging van de Chi, de levensenergie. Door de Chi of levensenergie wordt de circulatie in je lichaam verbeterd. Het verlicht de botstructuur en revitaliseert heel het menselijk lichaam. We leren voelen hoe de Chi stroomt in het lichaam. We leren voelen hoe de energie naar de botstructuur stroomt vanuit de grond.
We nemen energie op, transformeren energie en geven richting aan de 3 krachten:
– universele energie: de sterren, de maan, de zon
– Kosmische energie: deeltjes in de lucht, in de omgeving
– aarde energie
Het is relaxerend, net alsof de spieren van de botten loskomen. Het geeft je meer rust en ontspanning. De energie stroomt makkelijker in de ruimte tussen de botten.

Bekijk hier de vorm op YouTube.

Bekijk hier de vorm uitgevoerd in groep op YouTube.

Primordial Chi Kung
GalaxyHet Primordial Chi Kung (Wu Ji Gong) is een oude bewegingsvorm die ongeveer 800 jaar geleden ontwerpen werd door TAO meester Chang Sang. Het is een eenvoudige vorm waarin we sterk verbinding maken met de omgeving. We worden sterk gevoed door onze omgeving. Met deze vorm maken we diep connectie met de aarde, de zon, de maan, de planeten, de sterren, het universum. Je cultiveert je levensenergie. Je wordt bewust van spanningen in je lichaam. Het brengt je terug naar je ware zijn, Wie Ben Ik. Het is een zeer krachtige vorm en makkelijk te leren. Het zijn eenvoudige bewegingen.

Zie de vorm uitgevoerd door Luc: Primordial Chi Kung

Zie de vorm uitgevoerd in groep in Balen op 17 februari 2013: Primordial Chi Kung

Zie de vorm op Youtube door Master Mantak Chia: Primordial Chi Kung

 

Tan Tien Chi Kung
TanTienChiKungChiaIn het Tan Tien Chi Kung of Brain Chi Kung wordt kracht en energie in de buik en de bekkenbodem opgebouwd. Tan Tien Chi Kung wordt Brain Chi Kung genoemd omdat het de buik waar het het tweede brein zit versterkt. Het geeft meer gronding en het versterkt het centeren van lichaam en geest. Als de energie in je buik hoog is, worden al de functies in je lichaam beter gevoed met deze energie waardoor alle taken beter uitgevoerd kunnen worden.
Belangrijke elementen in het Tan Tien Chi Kung zijn de ‘Empty Force’, de kracht in de bekkenbodem en de kracht in ‘je buik’ of ‘het tweede brein’.